Premierul României, Florin Cîțu, a anunțat miercuri, 30 decembrie, după ședința de Guvern, că pensiile și alocațiile vor crește, însă „în cea mai bună formulă pentru întreaga economie, nu doar pentru anumite categorii”.
Premierul a subliniat faptul că exclude asumarea răspunderii pentru adoptarea bugetului. Florin Cîțu a anunțat că proiectul privind creșterea salariului minim a fost miercuri în primă lectură și există intenția de a-l crește de la 1 ianuarie.
„Nu a fost adoptat azi, dar am fost asigurați că este ok să fie adoptat și săptămâna viitoare”, a declarat acesta.
De asemenea, Florin Cîțu a explicat faptul că pe actuala construcție bugetară creșterea cu 20% a alocațiilor este sustenabilă, dar decizia nu este a Guvernului, ci a Parlamentului.
„Pot să vă spun ceea ce am făcut până acum. Despre creșteri vom vorbi când se va întâmpla, nu pot să fac speculații acum”, a declarat Florin Cîțu.
Totodată, acesta a făcut câteva precizări și despre posibilitatea ca procentul de 8% să fie modificat în ceea ce privește creșterea pensiilor.
„Nu pot să vă dau răspunsul în acest moment. Bugetul se construiește pe legislația în vigoare”, a subliniat premierul.
„Vor fi creșteri și la pensii și la alocații, dar în cea mai bună formulă pentru toată economia, nu doar pentru anumite categorii”, a adăugat Florin Cîțu.
Senatul României a votat în cursul zilei de miercuri, 30 decembrie, ca alocațiile să fie mărite cu 20% începând de la 1 ianuarie. Ulterior, începând cu 2022, alocațiile vor fi indexate anual cu rata inflației.
75 de parlamentari au votat „pentru” iar 56 „contra” proiectului privind mărirea alocațiilor.
De asemenea, înaintea începerii ședinței din plen, senatorii au modificat titlul inițial al proiectului de lege de modificare a OUG, din „respingere” în „admitere”.
În plus, noul Senat a modificat și majorările, astfel încât nu vor mai exista două majorări în 2021 (1 ianurie și 1 iulie), ci va fi aplicată doar cea de la începutul lui 2021, respectiv majorarea cu 20% din cuantumul lunii iulie 2020.